Wintergraan na snijmais: geen GPS
Teelt u een wintergraan na snijmais op zand- of lössgrond? Dan moet u het wintergraan het volgende jaar als hoofdteelt telen. U mag het gewas niet oogsten als ‘Gehele plant silage’ (GPS).
Verplicht vanggewas na mais op zand- en lössgrond
Na de teelt van mais op zand- en lössgrond bent u verplicht om een vanggewas in te zaaien. Na de oogst van gangbare snijmais kunt u ervoor kiezen om direct aansluitend, voor 1 oktober, een vanggewas in te zaaien. Een andere optie is het onderzaaien van een vanggewas. De derde optie is het inzaaien van een wintergraan uiterlijk 31 oktober.
Wintergraan korrelrijp oogsten
Kiest u voor de derde optie, dan moet u het wintergraan het opvolgende jaar telen als hoofdteelt. Hierbij geldt de voorwaarde dat u het gewas ‘korrelrijp’ oogst. Dit betekent dat u het wintergraan niet in het vroege stadium, als GPS mag oogsten. De optie om het wintergraan als GPS te oogsten en daarna een ander gewas te telen is hierdoor niet toegestaan. De teelt van een wintergraan als hoofdgewas past echter niet in ieder bouwplan.
Overige voorwaarden
Het wintergraan hoeft niet direct aansluitend aan de oogst van mais te worden ingezaaid. Het gewas moet wel uiterlijk 31 oktober zijn ingezaaid.
Wordt uw snijmais dit jaar, vanwege droogte, vóór 1 oktober geoogst? Overweeg dan opnieuw of u een wintergraan gaat telen of toch een vanggewas.