Getrouwd en gelijk een stuk armer
21 februari 2020 

Getrouwd en gelijk een stuk armer

Stel, u heeft met uw aanstaande echtgeno(o)t(e) al samen een mooie woning gekocht. Die is gefinancierd met een gezamenlijke banklening en een onbelaste eenmalige schenking voor de eigen woning van € 100.000 van uw ouders. Hoewel u meer hebt bijgedragen aan de aankoop van de woning dan uw aanstaande echtgeno(o)t(e), heeft u de woning wel op 50/50-basis gekocht. Daardoor heeft u een vordering van € 50.000 op uw partner. Als u gaat trouwen, dan ontstaat sinds 1 januari 2018 geen algehele, maar een nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. U heeft zich daarin verdiept en gelezen dat aanbrengst buiten de gemeenschap blijft. Bovendien, alles wat u erft of geschonken krijgt, blijft er ook buiten.

U trouwt dus met een gerust hart zonder huwelijkse voorwaarden. Maar dan ontdekt u dat u toch € 25.000 armer bent geworden. Hoe kan dat?

Beperkte gemeenschap

Als u trouwt, hebben u en uw partner de woning en de banklening gezamenlijk. Daarnaast is er een onderlinge vordering respectievelijk schuld van € 50.000 in verband met de ingebrachte schenking bij de aankoop van de woning. De vordering blijft als aanbrengst buiten de gemeenschap. Die behoort alleen tot uw persoonlijke vermogen. Goederen die u al gezamenlijk bezit vóór het huwelijk (de woning), worden uitgezonderd van de aanbrengst en gaan wel de beperkte gemeenschap in. Datzelfde geldt voor schulden die samenhangen met bezittingen in gezamenlijke eigendom. Welke schulden zijn dat hier? Dat is de banklening, maar ook de schuld van € 50.000 van uw minder fortuinlijke partner. Die schuld was immers voor hem/haar een schuld in verband met de verwerving van zijn of haar aandeel in de (gezamenlijke) woning. Als gevolg daarvan wordt u met de vordering in het persoonlijke vermogen via de beperkte gemeenschap toch weer voor de helft deelgenoot in de schuld van uw partner. En zo bent u toch € 25.000 armer geworden.

Tip

Woont u samen in een gezamenlijke woning die met ongelijke inbreng is gefinancierd en heeft u trouwplannen? Overweeg in dat geval om huwelijkse voorwaarden op te stellen als u bovenstaande situatie wilt voorkomen. Uw adviseur helpt u graag verder.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op