eHerkenning voor uw btw-aangiften
24 januari 2022 

eHerkenning voor uw btw-aangiften

eHerkenning voor uw btw-aangiften

U kunt sinds 1 januari 2022 geen btw-aangifte meer doen via het oude ondernemersportaal. U moet dit doen via het nieuwe portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Maar let op: u kunt hier alleen op inloggen als u eHerkenning niveau 3 hebt. Informatie hierover kunt u vinden op eHerkenning.nl. Heeft u nog geen eHerkenning niveau 3 en wilt u zelf btw-aangiften blijven doen? Neem dan contact op met uw eHerkenningleverancier om de eHerkenning te verhogen. Hebt u helemaal nog geen eHerkenning? In dat geval kunt u dit bij een eHerkenningleverancier aanvragen. De levertijd bedraagt enkele werkdagen. Zorg dat u alle documenten en handtekeningen juist en volledig aanlevert. Dit verkort de levertijd.


Lees meer over onze MKB diensten 

Wilt u de btw-aangiften vanaf 2022 laten indienen via de software van uw belastingadviseur? Dan heeft u zelf geen eHerkenning nodig, maar u moet dan wel uw adviseur machtigen om namens u met eHerkkening btw-aangiften te doen.

Denk aan de btw-deadlines bij onroerende zaken

Heeft u bij de koop of verkoop van een onroerende zaak ervoor gekozen om btw-belast te leveren? In dat geval moet de koper binnen vier weken na afloop van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarin het pand aan hem/haar is geleverd, een schriftelijke verklaring uitreiken aan de verkoper en de Belastingdienst. Daaruit moet blijken dat de koper het pand in beide jaren ook feitelijk voor 90% (soms 70%) of meer voor belaste prestaties heeft gebruikt. Bij een belaste levering in 2020 moet dat dus uiterlijk gebeuren vóór 29 januari 2022.

Belaste verhuur

Bij belaste verhuur van een onroerende zaak moet de huurder die niet meer aan het 90%- (soms 70%-)criterium voldoet, dit melden bij de verhuurder en bij de Belastingdienst binnen vier weken na afloop van het jaar.


Lees meer over onze MKB diensten